Az osztály elsődleges feladata az alapszakmák tekintetében (belgyógyászat, sebészet, neurológia) Budapest X., XVII. kerületek, valamint Budapest vonzáskörzetében Kóka, Monor, Péteri, Úri, Vasad, Maglód, Mende, Sülysáp, Ecser és Gyömrő települések lakosainak, valamint szakmai elvek alapján más területekről érkező (pl. XIX. kerület – stroke, VIII. kerület – kardiológia és sebészet) betegek sürgősségi ellátása.

Első belépési kapu a kórház fekvőbeteg osztályaira beutalt, vagy beutaló nélkül érkező (mentővel vagy saját lábán érkező), előre láthatólag azonnali ellátást vagy kórházi felvételt igénylő betegek számára.

A sürgősségi ellátás során a sürgős szükséggel jelentkező, súlyos vagy kritikus állapotú betegek elsődleges ellátása, állapotának stabilizálása, kivizsgálása és kezelése, és a lehetséges szövődmények kialakulásának megelőzése történik.

A sürgős szükség fogalmát és a sürgős szükség körébe tartozó legfőbb állapotokat az egészségügyről szóló 1997.évi CLIV. törvény (Eütv.) 3.§ i) pontja, az Eütv. 6.§-a, az Eütv. 77.§ (1) bekezdése, illetve az egyes egészségügyi szolgáltatásokról szóló 52/2006 (XII.28.) EüM-rendelet 1. sz. melléklete tartalmazzák.

 

Tevékenység

Az SBO-n történő ellátás a hét minden napján, napi 24 órában elérhető.

Az SBO feladatai:

 - a kritikus vagy súlyos állapotú betegek állapotának stabilizálása,

 - 24 órán belül ellátható kórképek rendezése, definitív ellátása,

 - a helyes betegutak meghatározása, azaz annak eldöntése, hogy melyik beteg kerül kórházi felvételre és melyik beteg küldhető vissza az alapellátásba.

Osztályunkon a betegek vizsgálata NEM érkezési sorrendben történik.

Az első vizsgálatot a Triage (osztályozó) nővér végzi, aki az állapotfelmérés alapján határozza meg a betegek ellátási sorrendjét. A beteg panaszait, állapotát, a fájdalom súlyosságát, kórelőzményét és egyéb tényezőket alapul véve egy egységes szemléletű betegosztályozó rendszert alkalmazunk.  A kórisme megállapításához szükséges elsődleges vizsgálatok is ekkor történnek (vérnyomás-, pulzus- és szaturációmérés, EKG, labor). Ezt követően a további vizsgálatok (képalkotó vizsgálatok, szakorvosi konzíliumok) szükségességét és sorrendjét az SBO-s kezelőorvos határozza meg, aki az eredmények ismeretében módosítja a kivizsgálási tervet, dönt a beteg diszpozíciójáról.

Az SBO feladata (rendeletekben szabályozott módon) az orvosi értelemben vett sürgősségi esetek megfelelő ellátása. Egyéb esetekben az ellátórendszer más elemei, pl. a háziorvosok, az alapellátási ügyeletek, illetve a szakrendelők nyújthatnak segítséget.  Az SBO-n keresztül NEM kerülhetők meg az ellátórendszerben előforduló várólisták/előjegyzési időpontok. Az osztály nem végezhet szűrővizsgálatokat, és nem folytathat tervezett, nem sürgős „kivizsgálást” sem.

A sürgősségi ellátás szakmailag életet veszélyeztető, azonnali kezelés, beavatkozás hiányában súlyos, maradandó egészségkárosodáshoz, akár halálhoz vezető kórképek esetében jelent GYORS ellátást.

A nem súlyos betegséggel, alapellátás vagy szakrendelői szinten is ellátható, kivizsgálható tünetekkel (melyek a betegek számára kellemetlenek, rossz közérzetet okoznak, ámde kevésbé veszélyesek) érkező betegek esetében azonban az ellátás elhúzódhat, a tájékozódó vizsgálatok, megfigyelés több órát is igénybe vehet.

Osztályunk szoros együttműködésben dolgozik az Országos Mentőszolgálattal, a kórház társosztályaival, a képalkotó és laboratóriumi-diagnosztikai osztályokkal.

 

Oktatás

A Sürgősségi Betegellátó Osztály aktívan részt vesz kórházunk, illetve más kórházak szakorvosjelöltjeinek szakvizsgához szükséges kötelező képzésében, a medikusok gyakorlati oktatásában, valamint a szakdolgozók gyakorlati képzésében.

 

Szakdolgozók

33 szakdolgozó és 5 adminisztrátor dolgozik az osztályon.

Szakdolgozóink között magas arányban dolgoznak diplomás ápolók, mentőtisztek, intenzív terápiás szakápolók, sürgősségi szakápolók, valamint általános ápolók és mentőápolók.